In het eerste jaar ontwikkeld het slaap-waak-ritme. Het slapen overdag ontwikkeld pas nadat er ’s nachts een ritme is ontstaan. Je kunt tussen 12-16 weken de eerste ontwikkelingen zien ontstaan en na 6 maanden start een duidelijk ritme overdag. Slaaptraining voor de dutjes is om die reden zelden aangeraden (of succesvol) bij kinderen jonger dan 6 maanden.
0-5 maanden
Kinderen hebben na geboorte nog steeds de behoefte om dicht bij hun ouders te zijn. Dichtbij papa of mama reguleren ze zichzelf het beste: ze hebben de laagste stresshormonen, hun hartslag daalt, hun oxytocine (knuffelhormoon) stijgt en zorgt voor binding tussen ouder en kind. Optimaal comfort dus!
Kinderen geven zich pas over aan de slaap als ze comfortabel zijn.
Dus valt jouw baby aan de borst in slaap? Geen punt! Wieg je je baby in slaap voordat je hem/haar weg kunt leggen? Prima! Wil je kindje alleen slapen op je borst of in de draagzak? Geen zorgen!
Misschien ben je wel bang dat je nu al verkeerde gewoonten aanleert, maar maak je geen zorgen.
Gewoontes leer je ze pas aan vanaf 6 maanden. Op dit moment is het belangrijkste dat je kindje en jij zoveel mogelijk slaap krijgen, zodat jullie genoeg energie hebben voor deze intense eerste maanden waarop je baby een enorme groei en ontwikkeling doorloopt.
Je kunt wel alvast starten met een vast slaapritueel. Een vaste volgorde van handelingen waardoor jouw kind gaat herkennen wanneer het bedtijd is en zich hier alvast op in kan stellen. Denk hierbij aan het donker maken van de kamer, een slaapliedje, een massage, een boekje, etc.
Vanaf 6 maanden
Vanaf 6 maanden is het handig om je kind voor te bereiden op het slapen.
Vlak voor bedtijd zijn rustige activiteiten aangeraden, zodat je kind alvast een beetje tot rust kan komen.
Hou altijd de wakkertijd van je kind en de klok in de gaten. Zodra de wakkertijd er op zit en je de eerste slaapsignalen ziet, breng je je kind naar bed. Slaapsignalen zijn: staren, geeuwen, in de oogjes wrijven, onrust.
Ook nu hanteer je je bedtijdritueel nog, zoals hierboven beschreven.
Maak de kamer donker en rustig. Zet eventueel white noise aan. Zo creeer je een slaapomgeving.
Bouw de technieken waarmee je ze in slaap bracht voor je je kind in bed legt langzaam af (het in slaap wiegen/wandelen bijv). Probeer je kind altijd slaperig maar wakker in bed leggen. Nu beseft het dat het in bed ligt en is het geen onaangename verassing als het wakker wordt.
Comments